Suroviny: 200 g žampionů, půl stroužku česneku, 5 g nasekané petrželky, 10 g másla, 40 gramů smetany (může být i crème fraȋche), sůl a pepř dle chuti.
Postup: Opláchněte žampiony, nakrájejte je na čtvrtiny a rychle osmahněte na másle. Přidejte česnek, najemno nasekanou petrželku, sůl a pepř dle chuti. V jiném kastrůlku svařte smetanu do hustější konzistence, přidejte k žampionům a nechte spolu ještě chvilku prohřát, promíchejte.
Na rozehřátou pánev potřenou tukem (oříšek másla, či trochu rostlinného oleje) položte galette tmavší stranou dolů, doprostřed přidejte žampiony, nechte galette prohřát (okraje se začnou jemně zvedat), složte do Vámi zvoleného tvaru a po další cca minutě přeneste na talíř.
Tip: Klasické bílé žampiony obsahují více vody, a také pokud je budete smažit déle, se tato voda uvoľní a rozředí tak celkovou směs, nebo je je nutné smažit tak dlouho, dokud se voda neodpaří. Pokud tomuto chcete předejít, musí být osmahnutí na másle rychlé, anebo také můžete použít pevnější variantu – Portobello.
Suroviny: 25 g šalotky, 40 g másla, 10 cl smetany, 60 g sardinek, snítka pažitky (část nakrájet a dát do omáčky, část nechat na ozdobu), citronová šťáva, sůl a pepř dle chuti.
Postup: Na másle rychle orestujte nadrobno nakrájenou šalotku, přidejte smetanu a nechte na mírném ohni zredukovat na polovinu (je to rychlé). Očistěte sardinky, roztlačte je vidličkou a přidejte do zredukované smetany spolu s nasekanou pažitkou. Dle chutí osolte, opepřete a zakápněte citrónovou šťávou. Nechtě na teple. Rozpalte pánev, potřete tukem (máslo/rostlinný olej), položte galette tmavší stranou dolů, přidejte sardinkové rillette, nechtě řádně prohřát, složte do požadovaného tvaru (plně uzavřeného) a můžete přesunout na talíř (ideálně předehřátý např. v mikrovlnce). Dobrou chuť!
Tip: Galette po naplněné a složení (uzavřený tvar) můžete ještě na pánvi jednou otočit a opéct z druhé strany, aby byl výsledek křupavější.
Suroviny (na 1 porci): 50 g vařených brambor, 10 g másla, 20 g crème fraȋche (lze nahradit zakysanou smetanou), 40 g nastrouhaného sýru raclette, 20 g sušené šunky
Postup: Brambory oloupejte, nakrájejte na plátky a uvařte.
Na rozehřátou pánev potřenou máslem položte galette tmavší stranou dolů, rozložte na ní brambory, přidejte crème fraȋche a sýr, nechte zahřát a galette se mezitím zapeče do křupava (méně, nebo více dle délky pečení), po chvilce složte do požadovaného tvaru, přemístěte na talíř a dozdobte sušenou šunkou. Dobrou chuť!
Tip: Crème fraȋche, resp. jeho podomácku vyrobená varianta je v našich končinách snadněji dostupná. Lze jej „vyrobit“ ze smetany (dostatečné procento tuku – šlehačková) a kysaného podmáslí.