Jak připravit

Přípravou zdravého, voňavého a zejména chutného pokrmu nemusíte strávit mnoho času a také neskončíte s horou nádobí – za necelých pět minut vykouzlíte s jednou pánví  jednoduché, ale přitom velice chutné jídlo, které můžete servírovat prakticky kdykoliv během dne –  jako snídani (ve sladké verzi), oběd, či večeři – a to jak s masem, tak bez něj. Je to jenom na Vás.

A máte-li více času, nebo chuť experimentovat, mohou se galettes stát plátnem pro Vaši kuchařskou kreativitu.

image

Galettes

Základní postup:

Před použitím galettes vyndejte z lednice a nechte je přibližně 15 minut ohřát na pokojovou teplotu. (Pokud byly palačinky v lednici složené, ohřejte je tak, jak jste je vytáhli. Absence lepku v kombinaci s nízkou teplotou může při okamžité snaze o narovnání/natažení způsobit rozlámání palačinky.)

Mezitím si připravte k ruce všechny potřebné suroviny dle vybrané receptury, či Vaší chuti.
Následně rozehřejte velkou pánev (co nejvíce mělkou, ale vyšší okraje také nevadí) jedním z následujících způsobů:

    • indukce – stupeň 6
    • plyn – středně velký hořák, střední úroveň plamene
    • sklokeramická deska – stupeň 6-7
Tato nastavení jsou pouze orientační, může se stát, že Vám bude vyhovovat mírně odlišné nastavení.

Na pánvi rozpusťte oříšek másla nebo přidejte lžičku oleje a položte na ni galette tmavší stranou dolů.

Pak už stačí pouze přidat vybrané suroviny, galet složit do požadovaného tvaru a 1-2 minuty počkat až se vše dokonale prohřeje. A máte hotovo!

Přeji dobrou chuť!

galette complète

Suroviny: 1 vejce, 2 plátky šunky, hrst sýru (ideálně Gruyère nebo Emmentaler, může být i gouda)

Postup: Vše potřebné si připravte k ruce.
Na rozehřátou pánev, potřenou tukem, položte galette tmavou stranou dolů, ihned rozklepněte vajíčko do středu galette (bílek opatrně roztáhněte co nejvíce po ploše, žloutek má zůstat vcelku a tekutý), sýr nasypte kolem žloutku a po zbylé ploše rozložte kousky šunky. Počkejte přibližně 30 vteřin, okraje galette složte tak, aby vznikl čtverec (okraje galette nezakrývají žloutek, ten musí být vidět) a nechte ještě minutku ohřát, aby bylo vše horké (včetně náplně). Můžete servírovat.

Tip: Pokud nemáte rádi tzv. „oeuf miroir“ (žloutek je úplně tekutý), po vyklepnutí vajíčka na galette propíchněte i obal žloutku.

Variace: Pokud máte chuť něco přidat, můžete tento recept ozvláštnit např. jarní cibulkou, na plátky nakrájenými rajčaty nebo na jemné plátky nakrájenými žampiony.

image
image

camembert et canneberges (C&C)

Suroviny: 60 g sýru (ideálně camember, může být i hermelín), velká lžíce brusinek (džem), pažitka nebo jarní cibulka

Postup: Vše potřebné si připravte k ruce. 
Sýr nakrájejte na tenké plátky.
Na rozehřátou pánev, potřenou tukem, položte galette tmavou stranou dolů, do středu ve větším kruhu rozložte sýr, počkejte zhruba 30 vteřin, složte okraje tak, aby vznikl trojuhelník, počkejte minutku/dvě a dejte na talíř. Dozdobte brusinkami a nasekanou pažitkou, nebo jarní cibulkou.

galette-saucisse

Suroviny: 1 – 2 klobásky (preferuji tenčí, na grilování, můžou být i merguez, či salsiccia), horčice s medem

Postup: Vše potřebné si připravte k ruce. Požadovaný počet klobásek zprudka opečte na pánvi a nechce je na teple.
Na rozehřátou pánev, potřenou tukem, položte galette tmavou stranou dolů, počkejte minutku až se dokonale prohřeje a přeložte na polovinu. Odstavte pánev z plamene. Na okraj přehnuté galette položte klobásku a opatrně zarolujte. Podávejte s medovou hořčicí.

Tip: Pokud chcete vzít galette saucisse jako svačinu na cestu, můžete galette přímo pomazat tenkou vrstvou medové hořčice a teprve pak do ní párek zabalit.
Nebo pokud čekáte hosty, po zabalení párku, lze galette rozkrájet na úhledné špalíčky a servírovat tak pro více osob jako chuťovku. Lze jíst i vlažné.

Variace: Pokud máte klobásky tenčí (jako merguez, či salsiccia) na přehnutou galette položte z každého kraje jednu, rolujte směrem k sobě a až se setkají, galette rozříznete.

image
image

moitié anglais

Suroviny: 1 – 2 klobásky (preferuji grilovací, ideálně anglické sausage), 150 g pečených fazolí, 50 g sýru (ideálně chedar)

Postup: Vše potřebné si připravte k ruce.
Párky zprudka opečte, fazolky ohřejte (lze zvládnout na 1 pánvi). Nechte na teplé pánvi. Sýr nastrouhejte.
Na rozehřátou pánev, potřenou tukem, položte galette tmavou stranou dolů, posypte téměr po celé ploše sýrem, nechte sýr roztát a galette složte tak, aby strany k sobě doléhali a po složení vznikl obdélník. Nechte péct asi minutu. Galette překlopte ne talíř a dozdobte klobáskami a pečenými fazolemi, případně zbytkem sýra.

galettes aux champignons à la crème

Suroviny: 200 g žampionů, půl stroužku česneku, 5 g nasekané petrželky, 10 g másla, 40 gramů smetany (může být i crème fraȋche), sůl a pepř dle chuti.

Postup: Opláchněte žampiony, nakrájejte je na čtvrtiny a rychle osmahněte na másle. Přidejte česnek, najemno nasekanou petrželku, sůl a pepř dle chuti. V jiném kastrůlku svařte smetanu do hustější konzistence, přidejte k žampionům a nechte spolu ještě chvilku prohřát, promíchejte.
Na rozehřátou pánev potřenou tukem (oříšek másla, či trochu rostlinného oleje) položte galette tmavší stranou dolů, doprostřed přidejte žampiony, nechte galette prohřát (okraje se začnou jemně zvedat), složte do Vámi zvoleného tvaru a po další cca minutě přeneste na talíř.

Tip: Klasické bílé žampiony obsahují více vody, a také pokud je budete smažit déle, se tato voda uvoľní a rozředí tak celkovou směs, nebo je je nutné smažit tak dlouho, dokud se voda neodpaří. Pokud tomuto chcete předejít, musí být osmahnutí na másle rychlé, anebo také můžete použít pevnější variantu – Portobello.

image
image

galettes aux thon et tomates

Suroviny: 125 g rajčat, 25g šalotky, půlka stroužku česneku, 10g másla, 50 g tuňáka, bouquet garni (směs bylinek – tymián, bobkový list, petrželka) - sůl a pepř dle chuti.

Postup: Rajčata zbavíme slupky (spařením) a nakrájíme na menší kousky. V kastrůlku zpěníme máslo, přidáme nakrájenou šalotku, krátce osmahneme, přidáme česnek, rajčata a kytičku bylinek, necháme dusit do odpaření tekutiny. Nakonec přidáme tuňáka – čerstvý předem opečený na pánvi (pokud není, zavřete dveře do kuchyně :-D a použijte konzervu). Nakonec pepř a sůl dle Vaší chuti.
A dále již klasicky – rozžhavit pánev, dát na ní oříšek másla, položit galettu tmavší stranou dolů, přidat tuňákovou směs, počkat minutku/dvě až se vše (galette i tuňák) prohřeje, složit do Vámi vybraného tvaru. Hotovo. Dobrou chuť.

galette rillettes de sardin

Suroviny: 25 g šalotky, 40 g másla, 10 cl smetany, 60 g sardinek, snítka pažitky (část nakrájet a dát do omáčky, část nechat na ozdobu), citronová šťáva, sůl a pepř dle chuti.

Postup: Na másle rychle orestujte nadrobno nakrájenou šalotku, přidejte smetanu a nechte na mírném ohni zredukovat na polovinu (je to rychlé). Očistěte sardinky, roztlačte je vidličkou a přidejte do zredukované smetany spolu s nasekanou pažitkou. Dle chutí osolte, opepřete a zakápněte citrónovou šťávou. Nechtě na teple. Rozpalte pánev, potřete tukem (máslo/rostlinný olej), položte galette tmavší stranou dolů, přidejte sardinkové rillette, nechtě řádně prohřát, složte do požadovaného tvaru (plně uzavřeného) a můžete přesunout na talíř (ideálně předehřátý např. v mikrovlnce). Dobrou chuť!


Tip: Galette po naplněné a složení (uzavřený tvar) můžete ještě na pánvi jednou otočit a opéct z druhé strany, aby byl výsledek křupavější.

image
image

galette fromage bleu, poire poȇlées

Suroviny: polovina hrušky, 20 g másla, lžíce cukru, 50 g modrého sýru, malá hrst vlašských ořechů.

Postup: Hrušku rozpulte a očistěte – odstranit jádřinec a tvrdší střední část, oloupat, nakrájet na plátky, nebo trojúhelníky (dle vaší chuti). Na pánev dejte 20 g másla, osmahněte hrušku, přidejte cukr a nechte řádně zkaramelizovat. Odstavte stranou.
Na velkou rozehřátou pánev dejte kousek másla a položte galette. Dále na galette naskládejte zkaramelizované hrušky, posypte modrým sýrem a složte. Nechte ještě chvilku vše prohřát. Přesuňte na talíř a dozdobte nahrubo nasekanými vlašskými ořechy.
Dobrou chuť!


Tip: Pokud ořechy před použitím ještě opatrně opečete nasucho, bude jejich chuť výraznější.
  

galette – fromage à raclette, jambon cru, pommes de terres et cr me fraȋche

Suroviny (na 1 porci)50 g vařených brambor, 10 g másla, 20 g crème fraȋche (lze nahradit zakysanou smetanou), 40 g nastrouhaného sýru raclette, 20 g sušené šunky

Postup: Brambory oloupejte, nakrájejte na plátky a uvařte.
Na rozehřátou pánev potřenou máslem položte galette tmavší stranou dolů, rozložte na ní brambory, přidejte crème fraȋche   a sýr, nechte zahřát a galette se mezitím zapeče do křupava (méně, nebo více dle délky pečení), po chvilce složte do požadovaného tvaru, přemístěte na talíř a dozdobte sušenou šunkou. Dobrou chuť!


Tip: Crème fraȋche, resp. jeho podomácku vyrobená varianta je v našich končinách snadněji dostupná. Lze jej „vyrobit“ ze smetany (dostatečné procento tuku – šlehačková) a kysaného podmáslí.

image
image

galette - épinards, fromage râpé, oeuf miroir

Suroviny: 250 g listového špenátu, 1 malý stroužek česneku, 5 g másla, 25 g sýru Comté, 1 vejce, oříšek másla, sůl, čerstvě mletý pepř, muškátový oříšek

Postup: Špenát opláchněte, osušte. Na másle zlehka osmahněte česnek, přidejte špenát, promíchejte, přiklopte pokličkou a duste cca 10 min. (poklička pootevřená), ke konci přidejte sůl, pepř  a čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek dle chuti.
Připravte si nastrouhaný sýr a sázené vejce, které necháte v na pánvi do kompletace jídla.
Na rozehřátou pánev potřenou máslem položte galette tmavší stranou dolů, Nejdříve posypte sýrem (vrstva sýru musí být na místě, kam budete dávat špenát souvislá, aby šťáva ze špenátu nerozmočila galette). Poté co sýr povolí, přidejte špenát, složte galette do požadovaného tvaru, přendejte na talíř a doplňte sázeným vejcem.
Případně lze rozpéct galette pouze se sýrem a špenát se sázeným vejcem dodat ke galette až na talíři. Dobrou chuť!


Tip: Aby bylo sázené vejce na okrajích krásně světlé (nikoliv zapečené) a přitom bílek řádně propečen, musím se vejce péci na nízkou teplotu a pomaleji.
  

E: petra@getgalette.cz
T: +420 776 312 676

Evropská 46/157a
Praha 6
162 00


image