Dipy

image

Chipsy

Tady už to nemůže být snazší! Chipsy jednoduše rozbalte a vychutnejte si je buď jen tak jak jsou, nebo si k nim dopřejte dip, remuládu, pomazánku, chutney apod.

Chipsy jsou připravené ze stejných surovin jako galettes a následně dopečeny v troubě, tedy bez smažení!

Na těchto stránkách vždy naleznete nějakou inspiraci, jak si je nejlépe vychutnat.

Guacamole (6 – 8 porcí)

Suroviny: 3 zralá avokáda, 1 paprička jalapeňo, ½ hrnku najemno nakrájené červené cibule, 1 limetka, 1/3 hrnku koriandru, ½ lžičky soli, 1 rajče, olivový olej, sůl, pepř

Postup: Avokádo očistěte,  rozpůlíte, zbavíte pecky a poloviny vyloupnete lžící ze slupky. V rozmačkáte vidličkou a přidáte nadrobno nasekanou cibuli, rajče, česnek a koriandr, dochutíte limetkovou šťávou, olivovým olejem, solí a pepřem.

Tip: Pokud chcete mít gaucamole připravené předem v lednici bez toho aby zhnědlo, dejte rozmačkané avokádo do menší nádoby, nasekejte si všechny ostatní suroviny nadrobno a vysypte je na avokádové pyré rovnoměrně po celém povrchu, jemně urovnejte lžící. Pokud ještě někde prosvítá zelená barva avokáda celé zakápněte olivovým olejem. Nádobu uzavřete. Takto připravený základ na guacamole Vám určitě v lednici nezhnědne ani do druhého dne. Před podáváním vše promícháte, dochutíte dle receptury a Vašich preferencí a máte hotovo.

image
image

Dip z pečeného lilku  (4 porce)

Suroviny: 2 malé až střední lilky, 2 stroužky česneku, ¼ hrnku tahini, 1/3 hrnu olivového oleje extra virgin + na pomazání lilku a servírování, 2 lžíce nasekané petrželové natě, ¾ lžičky soli, ¼ lžičky mletého římského kmínu, větší špetka uzené papriky na ozdobu (není nutné)

Postup: Lilky omyjte, rozkrojte podélně, na řezu potřete olivovým olejem a položte řezem směrem dolů na plech. Pečte na 170 °C zhruba 30 – 40 min. až ztratí svůj původní tvar. Po upečení a zchladnutí lžící vydloubněte dužinu a dejte jí do síta, kde z něj za pomocí lžíce vymačkáte poslední přebytečnou tekutinu.
Lilek přendejte do misky a rozmačkejte  vidličkou. Pak přidejte jemně nasekaný česnek, tahini, olivový olej, petrželovou nať, sůl, mletý římský kmín, vše dobře promíchejte. Před servírováním ještě lehce polejte olivovým olejem a posypte uzenou paprikou.  

Pomazánka z červené čočky (8 porcí)

Suroviny: 100 g červené čočky, 150 g cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžíce oleje, 1 lžička mleté červené papriky, 1 lžička kari koření, 1 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžíce citrónové šťávy, sůl, pepř, nepovinné složky pro chuťové variace – thymián, nať petržele (plochá), mleté chilli

Postup: Čočku propláchněte a v malém hrnci uvařte do měkka (zalít vodou cca 3 cm nad úroveň čočky – hlídejte ať se nepřipálí). Není potřeba předem namáčet, uvařená je cca za 10 – 15 min. od doby, co se začne voda vařit.
Cibuli očistit, nakrájet na půlkolečka. V malém kastrůlku cibuli osmahněte na oleji do zlatova, přidejte všechny další pochutiny jako česnek (nadrobno nakrájený), mletou papriku, kari koření, protlak, citrónovou šťávu a pokaždé v mezidobí lehce osmahněte.
Po uvaření čočky jí přidejte do směsi cibule a koření. Rozmixujte ponorným mixérem, dochuťte pepřem a solí dle Vašich preferencí. Přendejte do misky a nechte vychladnout.
 
Tip: Chuť je komplexní a sama o sobě lahodná – mírně sladko kyselá. Určitě nechybíte, když na příště zkusíte dochucení tymiánem, nebo petrželovou natí, případně chilli dle Vašeho výběru.

image

E: petra@getgalette.cz
T: +420 776 312 676

Evropská 46/157a
Praha 6
162 00


image